שיטה חדשה להשתלות שיניים מאפשרת כיום לקצר משמעותית את משך הטיפול, להימנע מניתוחים מורכבים להשתלות עצם, ולעבור ביום אחד מפה מחוסר שיניים ומשיניים הרוסות, לפה מלא שיניים ולתפקוד מלא.
עד לאחרונה, מבוגרים שאיבדו את שיניהם או מטופלים עם שיניים במצב סופני, נאלצו להשלים עם שיניים תותבות, כפתרון שיקומי סופי או זמני – פתרון שכרוך בבעיות משמעותיות. כתוצאה מעקירת שיניים, עצמות הלסתות עוברות ספיגה עם השנים ומצטמקות בממדיהן. ככל שעצמות הלסת מצטמקות כך פוחתת יציבות התותבות. במהלך השנים, רבים ממחוסרי השיניים אינם מצליחים לשאת בפה את התותבות, ומתהלכים ללא שיניים. מטופלים עם רפלקס הקאה חזק אינם יכולים כלל לשאת בפה תותבת ונותרים ללא שיניים עם כל ההשלכות הרפואיות והפסיכולוגיות הכרוכות בנכות זו. המענה לבעיה זו הגיע עם התפתחות השתלות השיניים.
ד"ר יוסי קפלאוי, רופא שיניים העוסק בהשתלות דנטאליות מאז 1988, מסביר כי לשיקום לסתות נתמך שתלים היתרונות של שיפור משמעותי באיכות החיים, מראה פנים צעיר וטבעי, הימנעות מפצעי לחץ ומדלקות חניכיים, דיבור משופר, עלייה בביטחון האישי, יכולת לעיסה טובה יותר, תחושות טעם משופרות, יכולת ליהנות מתזונה טובה יותר, ושרידות טיפול מצוינת לשנים רבות.
עד לשנים האחרונות מסביר ד"ר קפלאוי, "שיקום קבוע באמצעות שתלים דנטאליים של הלסתות מחוסרות השיניים, היה טיפול מורכב, מסובך וממושך, הכרוך בניתוחים פולשניים כמו הרמות סינוס והגבהות רכסים. לא בכדי מרבית המטופלים ויתרו על התענוג המפוקפק הזה ובצדק, והעדיפו להישאר עם התותבות".
מדוע עדיף להימנע מהשתלות שיניים בשיטה הקלאסית הכרוכות בהשתלות עצם?
מדובר בטכניקות כירורגיות פולשניות יחסית, שלעתים קרובות אינן מתאימות למצב הבריאותי הכללי של המטופלים המתבגרים. הטיפולים מלווים בכאבים, נפיחות משמעותית ושטפי דם תת-עוריים.
צפי ההצלחה אינו גבוה מספיק, 50%-90% בהתאם לסוג הניתוח לבניית העצם. העצם הנבנית הינה באיכות ירודה ברוב המקרים, זמן הטפול ממושך (כשנה וחצי-שנתיים), לעתים יש צורך בהרדמה כללית, זמן הריפוי ממושך והמטופלים מנועים מלהשתמש בתותבות לתקופה ממושכת, ונותרים ללא שיניים למשך שבועות. סבוכים משמעותיים הינם שכיחים, וכשלון הטיפול מאד צורב. בשנים האחרונות התפרסמו מספר מחקרים המצביעים על כך ששרידות השתלים לאורך זמן, לאחר השתלות עצם, פחותה בהשוואה לשרידות שתלים שהונחו בעצם לסת טבעית של המטופלים.
בנוסף, עלות הטיפול גבוהה מאד מאחר וכרוכה בהשתלות עצם ובמקרים רבים אינה באפשרות הכלכלית של המטופלים. בעשור האחרון התפתחה שיטת השתלות חדשה שפותרת בפשטות ניכרת, חלק ניכר מהמקרים שנזקקו בעבר להשתלת עצם מקדימה להתקנת שתלים לצורך שיניים קבועות.
מהי השיטה החדשה ומהם יתרונותיה?
השיטה מבוססת על החדרת שתלים בזוויות קיצוניות, עד ל-45 מעלות. באמצעות החדרת השתלים בזוויות של עד 45 מעלות ניתן להימנע מהצורך בבניית עצם בחללי הסינוס בלסת העליונה, ומהצורך בהגבהות עצם בלסת התחתונה. במרבית המקרים המטופלים מקבלים שיניים זמניות קבועות בסמוך לניתוח, כך שאיכות החיים של המטופלים נשמרת עד לקבלת השיקום הסופי מחרסינה, והם אינם מתהלכים עם תותבת אפילו יום אחד. זמן הטיפול מתקצר משמעותית, ונמשך כשמונה חודשים במקום שנתיים. עלות הטיפול זולה יותר, מאחר ונחסך הצורך בניתוחים מקדימים לבניית עצם.
• ד"ר יוסי קפלאוי הינו בוגר הפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית (1983), בעל ניסיון של מעל 24 שנה בתחום ההשתלות הדנטאליות ובשיקום מעל שתלים, ובעל ניסיון ניכר בהשתלות במחוסרי עצם, ובהשתלות בחולי לב, חולי סכרת ((גם לא מאוזנת), ובמטופלים הלוקים באוסטיאופורוזיס (צפיפות עצם ירודה).